News & Views

What AI Literacy Is All About and Why It Concerns Us All (available in Finnish)

31 January 2025

Authors: Maria Aholainen and Axel Hård af Segerstad

EU:n tekoälyasetus tuli voimaan 1.8.2024, ja sen säännöksiä aletaan soveltaa vaiheittain. Vaikka suurinta osaa säännöksistä aletaan soveltaa vasta 2.8.2026, tiettyjen velvoitteiden soveltaminen alkaa jo 2.2.2025. Näihin ensimmäiseksi sovellettaviin säännöksiin lukeutuvat kielletyt tekoälyyn liittyvät käytännöt sekä yleinen tekoälylukutaidon varmistamista koskeva velvoite. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan, mitä EU:n tekoälyasetuksen mukaisella tekoälylukutaidolla tarkoitetaan.

Tekoälylukutaidon määritelmä

Tekoälyasetuksen 3 artiklan 56 kohta sisältää nimenomaisen tekoälylukutaitoa koskevan määritelmän. Tekoälylukutaidolla tarkoitetaan:

”… osaamista, tietämystä ja ymmärrystä, joiden avulla tarjoajat, käyttöönottajat ja henkilöt, joihin vaikutukset kohdistuvat, voivat ottaen huomioon oikeutensa ja velvollisuutensa tämän asetuksen puitteissa ottaa tietoon perustuen käyttöön tekoälyjärjestelmiä sekä saada tietoa tekoälyn mahdollisuuksista ja riskeistä ja mahdollisista vahingoista, joita se voi aiheuttaa;”

Tekoälylukutaito tarkoittaa ihmisten kykyä ymmärtää ja tietotaitoa käyttää tekoälyjärjestelmiä. Varsinainen tekoälylukutaitoa koskeva velvoite löytyy tekoälyasetuksen 4 artiklasta:

”Tekoälyjärjestelmien tarjoajien ja käyttöönottajien on parhaansa mukaan toteutettava toimenpiteitä, joilla ne varmistavat henkilöstönsä ja muiden niiden puolesta tekoälyjärjestelmien toiminnasta ja käytöstä vastaavien henkilöiden riittävän tekoälylukutaidon, minkä yhteydessä otetaan huomioon heidän tekninen tietämyksensä, kokemuksensa, koulutuksensa ja tekoälyjärjestelmien käyttöyhteys sekä henkilöt tai henkilöryhmät, joihin tekoälyjärjestelmiä on määrä käyttää.”

Artikla asettaa organisaatioille koulutusvelvollisuuden ja velvollisuuden tosiasiassa varmistua riittävästä osaamisesta.

Tekoälylukutaito on tekoälyasetuksessa nostettu itsenäiseksi velvollisuudeksi, mikä korostaa sen tärkeyttä. Tekoälyn käyttöön liittyy merkittäviä riskejä, jotka ovat omiaan toteutumaan, mikäli tekoälyä kehittävät tai niitä käyttävät ihmiset eivät ymmärrä tai tiedosta niitä. Samalla tekoälylukutaito on avain uuden innovointiin, sillä ymmärrys ja osaaminen edesauttavat ihmisiä hyödyntämään tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia. Tekoälylukutaito onkin keskeinen ja välttämätön osa organisaation riskienhallintaa ja vastuullista tekoälyn käyttöä.

Ketä tekoälylukutaito koskee?

Tekoälylukutaito koskee kaikkia organisaatioita, jotka kehittävät tai käyttävät tekoälyjärjestelmiä. Tekoälyn käytön yleistyessä, voinemme tulevaisuudessa vain todeta, että velvollisuus koskee kaikkia organisaatioita.

Käytännössä organisaation tulee huolehtia seuraavien henkilöiden osaamisesta, kouluttamisesta ja ohjeistamisesta:

  1. oma henkilöstö; työntekijät, joiden on tarkoitus kehittää tai käyttää tekoälyä työssään

  2. alihankintaketju; alihankkijat ja palveluntarjoajat, jotka toimittavat organisaatiolle tekoälyjärjestelmiä tai käyttävät sellaista organisaation puolesta

  3. ihmiset, joihin tekoälyn käyttö viime kädessä vaikuttaa, esimerkiksi organisaation työnhakijat tai asiakkaat

Velvoite on siten laaja.

Mitä on riittävä tekoälylukutaito?

Tekoälyasetus ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, mitä on ”riittävä” tekoälylukutaito tai miten siitä pitäisi varmistua. Toteutustapoja on monia ja ne vaihtelevat organisaatiosta toiseen. Joka tapauksessa sen keskiössä on kouluttaminen ja organisaation ohjeet.

Oma henkilöstö: Yleinen koulutusvelvollisuus ja tietoisuuden kasvattaminen tarkoittaa monessa organisaatiossa koko henkilöstön perusosaamisen varmistamista. Tällainen koulutus voidaan järjestää samaan tapaan kuin ”tietoturvan perusteet” tai muut vastaavat säännölliset koulutukset, jotka ovat yleisiä lähes kaikissa organisaatioissa.

Yleinen koulutus ei kuitenkaan riitä. Roolikohtaisesti on tarjottava räätälöityä koulutusta esimerkiksi tekoälyn kehittäjille, keskeisille liiketoiminnan osa-alueille, juristeille ja henkilöstöhallinnolle, jos tekoälyä käytetään esimerkiksi rekrytoinnissa jne.  Koulutukset ovat tarpeen myös projekti- ja järjestelmäkohtaisesti kaikille niille, joilla on tarve käyttää tiettyä tekoälyjärjestelmää.

Koulutuksia suunnitellessa tarpeita on arvioitava organisaation toimialan, työntekijöiden teknisen osaamisen, koulutuksen ja kokemuksen näkökulmasta sekä organisaation käyttämien tekoälyjärjestelmien ja niihin sisältyvien riskien ja vaikutusten näkökulmasta.

Alihankintaketju: Tällaiset velvollisuudet viedään usein sopimusehtojen kautta alihankkijan päänvaivaksi. Alihankkijan tulee varmistua oman henkilöstönsä riittävästä osaamisesta ja kouluttamisesta. Sopimusehdoissa on niin ikään mahdollista täsmentää, millaista osaamista ja kouluttautumista edellytetään avainhenkilöiltä ja muilta työntekijöiltä. Organisaatio voi myös edellyttää, että alihankkijoiden työntekijät osallistuvat organisaation itse järjestämiin koulutuksiin.

Ihmiset, joihin tekoäly vaikuttaa: Niin ikään organisaation tulee myös huolehtia niistä henkilöistä, joihin tekoälyn käyttö voi vaikuttaa. Tällaisia henkilöitä voivat olla esimerkiksi työnhakijat, jotka käyttävät organisaation tekoälypohjaista rekrytointijärjestelmää. Näiden osalta organisaation velvollisuus liittyy erityisesti läpinäkyvyyteen eli siihen, miten organisaatio kertoo ihmisille tekoälyn käytöstä ja riskeistä.

Seuraamukset tekoälylukutaidon noudattamatta jättämisestä

Velvoitteen noudattamatta jättäminen ei voi suoraan johtaa hallinnollisiin seuraamusmaksuihin tekoälyasetuksen mukaan. Tekoälylukutaidon laiminlyönti voi kuitenkin tulla arvioitavaksi muiden rikkomusten ja seuraamusten arvioinnin yhteydessä, mikäli vahinko olisi voitu välttää esimerkiksi henkilöstön tai alihankkijan asianmukaisella koulutuksella. Jos tekoälyjärjestelmää käyttävä työntekijä ei osaa käyttää järjestelmää, se altistaa koko organisaation tekoälyasetuksen rikkomuksille.

On myös syytä korostaa, että puutteellinen osaaminen ja ymmärrys altistavat organisaation myös muille rikkeille, esimerkiksi tietosuojarikkeille.

Lopuksi

Tekoälylukutaidossa ei ole kyse kertaluonteisesta koulutuksesta, vaan osaamisen ja ymmärryksen kehittäminen on tärkeää myös tulevaisuudessa. Tekoälylukutaidon tulisi olla osa organisaation koulutusohjelmaa ja keskeinen osa organisaation tekoälystrategiaa ja sen vastuullista tekoälyn hallintamallia.

More News