News & Views

Government Proposal to Amend the Alcohol Act Allowing Home Deliveries and Online Sales of Alcoholic Beverages for Domestic Alcohol Retail Trade Licence Holders and Alko

6 November 2024

Authors: Vilhelm Schröder and Annika Tiitola

Alkoholilain uudistaminen alkoholijuomien kotiinkuljetuksen mahdollistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö (”STM”) on valmistellut alkoholilain muutosta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa alkoholijuomien kotiinkuljetus asiakkaalle kotimaisesta vähittäismyyntipaikasta klo 9–21 välisenä aikana niin, että ikärajavalvonta turvataan. Hallituksen esitys alkoholilain muuttamiseksi (HE 173/2024 vp) annettiin eduskunnalle 10.10.2024, ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025. Käsittelemme tässä blogissa hallituksen esityksen keskeisiä ehdotuksia.

Tausta

Alkoholilain muutos on osa Petteri Orpon hallitusohjelman toimeenpanoa. Hallitusohjelman mukaan hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan ja jatkaa vuonna 2018 tehtyä alkoholilain kokonaisuudistusta. Hallituksen tavoitteena on reilun ja avoimen kilpailun edistäminen.

Tällä hetkellä yli 2,8 prosenttisia alkoholijuomia on mahdollista ostaa vain vähittäismyyntiluvan saaneista myyntipaikoista tai Alkosta. Lisäksi ulkomaisilla alkoholijuomien toimittajilla on mahdollisuus kotiinkuljetukseen tiettyjen edellytysten täyttyessä, mitä tullaan selkeyttämään myöhemmin erillisellä hallituksen esityksellä. Nyt kyseessä olevan alkoholilain uudistuksen tarkoituksena on mahdollistaa kotiinkuljetus kotimaisille alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan haltijoille ja Alkolle.

Esityksessä korostetaan ikärajavalvonnan tärkeyttä kotiinkuljetuksen mahdollistamisessa, sillä alkoholilain tarkoituksena on vähentää alkoholipitoisten aineiden kulutusta rajoittamalla ja valvomalla niihin liittyvää elinkeinotoimintaa, jotta voidaan ehkäistä alkoholin käyttäjilleen, muille ihmisille ja koko yhteiskunnalle aiheuttamia haittoja. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi kotiinkuljetukselle toimitusajat ja vaatimuksia henkilöille, jotka toimittavat alkoholijuomia.

Keskeisistä ehdotuksista

Alkoholilakiin ehdotetaan otettavaksi käyttöön uusi alkoholijuomien toimituslupa, joka tulisi vähittäismyyntiluvan ja anniskeluluvan rinnalle. Alkoholijuomien toimitukseen pitäisi siis hakea erillinen lupa ja alkoholijuomien toimitus olisi sallittua vain, jos alkoholijuoma olisi ostettu ja noudettu kotimaisesta vähittäismyyntipaikasta tai Alkosta.

Lisäksi rajoitettaisiin alkoholijuomien toimituspaikkaa siten, ettei alkoholijuomia saisi toimittaa esimerkiksi terveydenhuollon toimintayksikköön, varhaiskasvatuksen järjestämispaikkaan tai lasten ja nuorten kokoontumispaikoille aikoina, jolloin ne ovat lasten ja nuorten käytössä. Myös alkoholijuomien toimitusaikaa rajoitettaisiin. Vähittäismyyntipaikoista ostettujen alkoholijuomien luovuttaminen olisi sallittua vain kello 9–21 välillä, ja Alkosta ostettavien alkoholijuomien osalta luovutus olisi sallittua vain Alkon aukioloaikojen puitteissa.

Lisäksi alkoholilakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, että vähittäismyyntiluvanhaltijalla on velvollisuus varmistaa ikä asiakkaalta, joka ostaa alkoholijuomia tietoverkossa olevan myyntialustan tai sovelluksen välityksellä, jotta voidaan varmistua tilaajan iästä. Lisäksi lausuntopalautteen perusteella lakiesitykseen tehtiin lisäys, että toisin kuin vähittäismyynnissä tai anniskelussa, alkoholijuomien toimituksessa vastaanottajan ikä tulisi tarkistaa joka kerta todennettavasti. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei alkoholijuomia saisi esimerkiksi jättää vastaanottajan ovelle eikä alkoholijuomia saisi luovuttaa, jos vastaanottaja kieltäytyisi todistamasta ikäänsä. Tiedot todennettavasta tarkastuksesta tulisi säilyttää luvanhaltijan rekisterissä kahden vuoden ajan tarkastuksen suorittamisesta, minkä jälkeen ne olisi poistettava. Todennettavuus on tärkeää, jotta valvova viranomainen voi tarkastaa, että luovuttamiskieltoja noudatetaan ja vastaanottajan ikä tarkastetaan.

Alkoholijuomien toimitusluvanhaltijan olisi huolehdittava sen lukuun toimivien alkoholijuomien toimittajien riittävästä osaamisesta. Toimitusluvanhaltijan tulisi huolehtia siitä, että sen lukuun toimivilla alkoholijuomien toimittajilla olisi suoritettuna alkoholilain toimitusta koskevan sääntelyn ja toimitusta koskevien toimintaohjeiden tuntemista osoittava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hyväksymän mallin mukainen todistus (toimituspassi). Toimituspassin saaminen edellyttäisi käytyä alkoholijuoman toimituskoulutusta, joten toimituspassi olisi esitysluonnoksen mukaan periaatteiltaan samankaltainen kuin nykyinen anniskelupassi, mutta toimituspassin voisi anniskelupassista poiketen myöntää muukin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu oppilaitos kuin ravintolapalvelun koulutusta antava oppilaitos.

Lausuntopalautteesta

Hallituksen esitystä koskevissa lausunnoissa tuotiin esiin myös etämyynnin ja -ostamisen epäselvä oikeustila. Koska nyt kyseessä oleva hallituksen esitys käsittelee kotiinkuljetusta kotimaisista vähittäismyyntipaikoista ja Alkosta, se ei kuitenkaan ota kantaa alkoholijuomien etämyyntiin ja -ostamiseen ulkomailta. Etämyynnin osalta tarkennuksia tullaan tekemään myöhemmin hallituskauden aikana erillisellä hallituksen esityksellä.

Lainsäädännön arviointineuvosto antoi STM:lle lausunnon lakiehdotuksesta alkoholilain muuttamiseksi ennen hallituksen esityksen antamista eduskunnalle. Arviointineuvoston lausunnon mukaan lakiehdotuksen keskeisimmät kehittämiskohteet olivat ensinnäkin yhteisvaikutuksien arviointi, jossa tulisi ottaa huomioon esitysten vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen sekä alkoholihaitoista syntyviin kustannuksiin. Toiseksi lakiehdotuksessa tulisi esittää suuntaa antavasti, ovatko esityksen taloudelliset hyödyt kokonaisuutena suuremmat kuin esityksestä aiheutuvat kustannukset ja muut haitat. Kolmanneksi arviointineuvosto katsoi, että esityksessä tulisi tarkentaa yritysvaikutuksia, koska ehdotuksessa jäi epäselväksi vaikutusten merkittävyys kilpailuun ja kotimarkkinoiden kasvuun.

Verrattuna hallituksen esityksen luonnokseen, eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä todettiin hyvinvointiin ja terveyteen liittyen, että yhteiskuntatasolla esityksen vaikutus alkoholin kulutukseen arvioidaan olevan suhteellisen vähäinen, mutta joidenkin yksilöiden tai yhteisöjen kohdalla vaikutukset voivat olla merkittäviä. Arvioon sisältyy kuitenkin merkittävää epävarmuutta, mikä johtunee osin siitä, että esityksen mukaan ei ole suoraa tutkimustietoa alkoholijuomien toimituksen vaikutuksesta alkoholinkulutuksen kokonaismäärään yksilö- tai yhteiskuntatasolla. Lisäksi hallituksen esityksessä tuodaan esiin, että esityksen hyödyt ja haitat ovat vaikeasti vertailtavissa, kun toisaalta kuluttajalle alkoholituotteiden hinnan vertailu helpottuisi ja tarve matkustaa alkoholin takia vähentyisi ja taas toisaalta yrityksille alkoholijuomien toimittamiseen liittyvistä palveluista ja myynnistä kertyisi tuloja, mutta sosiaali- ja terveydenhuollolle puolestaan kustannuksia, jos esitys lisäisi alkoholihaittoja tai alkoholista aiheutuvia järjestyshäiriöitä. Hallituksen esityksessä tuodaan esiin myös se, että tämän esityksen itsenäiset vaikutukset ovat todennäköisesti melko samankaltaisia kuin aiemmin vuonna 2024 voimaan tulleella lakiuudistuksella, jolla sallittiin entistä väkevimpien alkoholijuomien myynti luvanvaraisessa vähittäismyynnissä.

Sen sijaan arviointineuvoston lausunnossaan esiin nostamista seikoista kustannuksiin liittyen ei juuri tehty lisäyksiä, vaan hallituksen esityksessä on tuotu esiin, että muutoksella voi olla vaikutusta kustannusten kasvuun, mutta kustannuksia ei kuitenkaan määritellä tarkemmin. Lisäksi hallituksen esityksessä arvioidaan esityksen hieman kasvattavan alkoholiveron tuottoja, jos kotimainen alkoholin kulutus lisääntyy ja ulkomailta ostaminen vähenee. Vuonna 2023 ulkomailta ostettiin verkon kautta noin 0,7 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina, mikä vastaisi noin 30 miljoonan euron alkoholiveroa.

Esitykseen lisättiin arviota yritysvaikutuksista tuomalla esiin esimerkiksi sen, että esitys saattaisi johtaa anniskelupaikkojen myynnin vähenemiseen, jos esitys johtaisi alkoholijuomien lisääntyneeseen nauttimiseen kotioloissa. Esityksen mukaan alkoholilain muutos kuitenkin parantaisi markkinoiden toimivuutta ja kilpailua mahdollistamalla alkoholijuomien toimituksen kaikilta toimitusluvan haltijoilta, kuten vähittäismyyntiluvan haltijoilta, Alkolta sekä kuljetus- ja ruokalähettipalveluilta. Vuonna 2023 lähes puolet alkoholin kulutuksesta ostettiin Alkon ulkopuolisesta vähittäismyynnistä. Ruoan verkkokauppa on myös kasvattanut suosiotaan, ja vuonna 2024 sen osuus päivittäistavarakaupan myynnistä oli 2,7 prosenttia. Muutoksen arvioidaan edistävän päivittäistavarakaupan verkkokaupan kasvua, kun alkoholijuomia voisi tilata kotiin elintarvikkeiden yhteydessä, mikä ei aiemmin ollut mahdollista.

More News