News & Views

Excise Duty Act Amended — What to Keep in Mind When Ordering Alcoholic Beverages from Abroad

3 September 2024

Authors: Kerttu Kaksonen, Piia Ahonen, and Marika Sorsa

Valmisteverotuslaki muuttui – muista nämä, kun tilaat alkoholijuomia ulkomailta

1.9.2024 alkaen alkoholijuomia ulkomailta tilaava yksityishenkilö voi joutua myyjän kanssa yhteisvastuuseen alkoholin valmisteveroista etämyyjän laiminlyödessä velvollisuutensa. Lisäksi alkoholijuomien verkkokauppakuljetuksissa on jatkossa oltava mukana lähetyksen yksilöivä tunniste.

Mikä on valmistevero ja kuka sen maksaa?

Valmisteverot ovat välillisiä veroja, joita kannetaan tietyistä tuotteista, kuten alkoholista, tupakasta ja virvoitusjuomista. Valmisteverot kohdistuvat tuotteiden kulutukseen ja käyttöön, ja valmistevero kannetaan lähtökohtaisesti siinä maassa, jossa tuotteet kulutetaan. Valmisteverot ovat oma-aloitteisia veroja, eli verovelvollinen laskee, ilmoittaa ja maksaa veron itse. Ulkomaisesta verkkokaupasta tilatusta alkoholista suoritetaan kahta valmisteveroa: alkoholijuomaveroa ja juomapakkausveroa. Valmisteverot maksetaan Suomeen, oli kyseessä sitten alkoholin etämyynti tai etäosto.

Etämyynnissä verovelvollinen on myyjä, mutta myös yksityishenkilö voi joutua vastuuseen verosta

Alkoholin etämyynnistä on kyse, kun Suomessa oleva yksityishenkilö ostaa kuluttajana omaan käyttöönsä alkoholia toisesta EU-maasta ja myyjä kuljettaa tuotteet Suomeen tai osallistuu tuotteiden kuljetuksen järjestämiseen. Myyjän katsotaan osallistuvan tuotteiden kuljetuksen järjestämiseen esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa verkkosivuillaan ostajaa käyttämään tiettyä kuljetusliikettä tai muutoin saattaa ostajan ja kuljetusliikkeen tosiasiallisesti yhteen.

Myyjän sivuilla voidaan mainita useita kuljetusliikkeitä. Tällöin kyse ei ole etämyynnistä, jos myyjän ja kuljetusliikkeen välillä ei ole minkäänlaista myytyjen tuotteiden kuljetukseen liittyvää sopimusjärjestelyä eikä myyjä tosiasiallisesti saata ostajaa ja kuljetusliikettä yhteen toimillaan.

Etämyyjä on velvollinen tekemään ennakkoilmoitukset tuotteista, asettamaan vakuuden alkoholijuomaverosta, toimittamaan kuljettajalle kuljetuksen yksilöivät tunnisteet, antamaan veroilmoitukset ja maksamaan valmisteverot. Jos käy ilmi, että etämyyjä on laiminlyönyt velvollisuutensa tehdä ennakkoilmoitus ja asettaa vakuus, Verohallinto voi määrätä valmisteveron yhteisvastuullisesti etämyyjälle ja tuotteet ostaneelle yksityishenkilölle. Ostaja ei kuitenkaan tällöinkään ole velvollinen tekemään ennakkoilmoitusta tai veroilmoitusta ostamistaan tuotteista.

Jos hinta verkkokaupassa vaikuttaa liian edulliselta ollakseen totta, voi ostajalle aiheutua ikävä yllätys valmisteverojen muodossa. Ostajan tilannetta hankaloittaa se, ettei hän voi varmuudella tietää etukäteen, täyttääkö myyjä velvollisuutensa. Verohallinto arvioi elokuussa 2024, että valtaosa alkoholin verkkokaupoista ei maksa valmisteveroa Suomeen (Verohallinnon tiedote Lakimuutos: Ostajan vastuu verkkokaupasta ostetun alkoholin veroista laajenee syyskuussa, 26.8.2024). Verohallinnolta ei ole saatavilla sellaista tietoa, jonka perusteella ostaja voisi varmistua siitä, että myyjä on toiminut oikein. Verohallinto suosittelee kysymään asiaa suoraan myyjältä (Verohallinnon asiakasohje Usein kysyttyä alkoholin nettitilaamisesta, verkkosivu katsottu 2.9.2024).

Jos etämyyjällä on veroedustaja Suomessa, vastaa veroedustaja veroista. Tällöin tuotteet ostanut yksityishenkilö ei voi joutua vastuuseen valmisteveroista.

Etäostossa verovelvollinen on ostaja

Kyse on alkoholin etäostosta, kun yksityishenkilö hankkii kuluttajana omaan käyttöönsä alkoholia toisesta EU-maasta ja järjestää itse tuotteiden kuljetuksen Suomeen. Etäostossa tuotteet hankkinut yksityishenkilö on verovelvollinen. Tällöin yksityishenkilö itse antaa ennakkoilmoitukset tuotteista ja asettaa vakuuden alkoholijuomaverosta. Kun yksityishenkilö on tehnyt ilmoitukset ja antanut vakuuden, Verohallinto antaa hänelle tuotteiden kuljetuksen yksilöivät tunnisteet eli valmisteveronumerot. Yksityishenkilö on velvollinen toimittamaan yksilöivät tunnisteet tuotteiden kuljettajalle. Vastaanotettuaan tuotteet yksityishenkilö antaa veroilmoitukset ja maksaa alkoholi- ja juomapakkausverot. Alkoholiveron suoritukseen käytetään asetettua vakuutta. Veron puuttuva määrä on maksettava, jos vakuus ei kata koko veroa, ja vastaavasti mahdollinen liikaa maksettu osuus vakuudesta palautetaan.

Alkoholia ulkomailta tilaavan yksityishenkilön muistilista

  1. Tarkista, tulevatko tuotteet EU-maasta vai EU:n ulkopuolelta. EU:n ulkopuolelta tilattu alkoholi täytyy tullata. EU:n ulkopuolelta tilatusta alkoholista täytyy valmisteverojen lisäksi maksaa arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu. Lisätietoja löydät Tullin verkkosivuilta.

  2. Tarkista, osallistuuko myyjä kuljetuksen järjestämiseen tilatessasi toisesta EU-maasta. Jos myyjä järjestää tuotteiden kuljetuksen tai osallistuu kuljetuksen järjestämiseen, kyseessä on etämyynti. Etämyynnissä ostaja ei anna ennakkoilmoituksia tai veroilmoituksia, mutta voi joutua yhteisvastuuseen veron maksamisesta sellaisen etämyyjän kanssa, jolla ei ole veroedustajaa.

  3. Jos järjestät tuotteiden kuljetuksen toisesta EU-maasta itse, eli kyseessä on etäosto, vastaat itse ennakkoilmoitusten tekemisestä, vakuuden asettamisesta, kuljetuksen yksilöivien tunnisteiden toimittamisesta kuljettajalle, veroilmoitusten tekemisestä ja valmisteverojen maksamisesta. Tarkemmat ohjeet ennakko- ja veroilmoitusten tekoon, vakuuden asettamiseen ja valmisteverojen maksuun löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Hannes Snellmanin välillisen verotuksen asiantuntijat auttavat mielellään valmisteveroihin liittyvissä kysymyksissä.

More News